Campbeltown

Regionas aplink Kambeltauno  (Campbeltown) miestą, esantį Kintairo pusiasalyje, Škotiško viskio žemėlapyje išskiriamas kaip atskiras viskio gamybos regionas. Šiandiena šiame krašte veikia tik trys viskio daryklos Springbank, Glen Scotia ir Glengyle, beto trečioji buvo “prikelta” tik prieš keletą metų.

Istoriškai Kambeltaunas (Campbeltown) ilgą laiką buvo didelis viskio gamybos centras. Buvo metas kuomet šiuose kraštuose klestėjo viskio gamyba, nes buvo puikios sąlygos: durpynų plotai, platūs miežių auginimo laukai, kokybiškas vanduo. Visgi dažniau tai buvo nelegalaus verslas. Tam didelės įtakos turėjo šio regiono geografinė padėtis. Ilgas ir siauras, todėl sunkiai mokesčių surinkėjams pasiekiamas pusiasalis, bei puikus susisiekimas su jūra. 

XIX a. Kambeltaunas dažnai buvo vadinamas Škotiško viskio sostine. Šį titulą gavo būtent už didžiulę viskio daryklų koncentraciją nedideliame žemės plote. Vienu metu šiame regione dirbo daugiau kaip 30 viskio gamintojų. Kuomet  viskio gamybai pradėjo trukti miežių, juo pradėta vežti iš aplinkinių Škotijos regionų ir netgi Danijos bei Rusijos. O miežių atliekas eksportuodavo į Vokietiją kuriomis maitindavo kariuomenės žirgus. 1891 metais 2000 šio regiono gyventojų turėjo visoje Britanijoje didžiausias pajamas vienam gyventojui, ir visa tai viskio dėka.

Didelė viskio paklausa, bei didelis gamintojų pelno siekimas šiems viskiams buvo ne į naudą. Stipriai krito viskio kokybė. Yra duomenų, jog dėl viskio brandinimui reikalingų statinių trūkumo, kažkurie gamintojai netgi „sugebėdavo“ naudoti statines kuriose buvo laikomos silkės.

Pirmasis pasaulinis karas, bei padidinti mokesčiai nebuvo palankūs gamintojams, todėl daugelis daryklų buvo priverstos užsidaryti. Viltis apie vėl suklestėsiantį Kambeltauno viskį buvo beįsižiebianti Amerikoje įvedus „sausą“ įstatymą, kuomet eksporto kontrabandai į Ameriką buvo padidėjusi Škotiško viskio paklausa. Tačiau tai tęsėsi neilgai, ir po keleto metų viskas grižo į įprastas vėžes.

Šiandiena šiame krašte pagaminamas labai nedidelis kiekis salyklinio viskio ( tik apie 0.9 % viso Škotijoje pagaminamo salyklinio viskio ), tačiau dėl pagarbos šio krašto viskio istorijai, bei už praeities, kaip viskio gamybos centro, nuopelnus šis regionas gavo atskirą Kambeltauno (Campbeltown)  pavadinimą. Kalbant apie šio regiono viskį, sudėtinga jį apibūdinti keletu žodžių. Panašu, kad kaip ir dabar taip ir seniau, šiame krašte buvo gaminami labai skirtingo stiliaus gėrimai. Galime rasti, jog pagal sudėtingumą Kambeltauno viskis dažnai buvo lyginamas tarp Ailos ( Islay ) ir Škotijos aukštumų ( Highlands ) viskių. Šiandiena čia viskį gaminanti Springbank varykla pasižymi tiek saloms ( dūmai, durpės, jūros druska ) tiek žemumos ( citrusinių vaisių, žoliniai ) viskiui būdingomis aromatinėmis savybėmis.

Glen Scotia

Įkurta 1832 metais Kambeltauno ( Cambeltown ) miestelyje. Savo gyvenimo eigoje daug kartų keitė savininkus ir kiekvieną kartą jiems besikeičiant buvo stabdoma ir vėl atnaujinama viskio gamyba.

Springbank

Ne be reikalo, nors truputį viskiu besidomintis žmogus su didžiule pagarba kalba apie Springbank viskio distileriją, o joje daromus viskius, dažnai vadina vienais geriausių škotiškų salyklinių viskių.