Highlands

Į šiaurę nuo Glazgo ( Glasgow ) ir Perto ( Perth ) miestų iki pat šiaurinių šalies pakrančių driekiasi kalnuoto reljefo Škotija.  Aukšumos ( Highland )- didžiausias viskio gamybos regionas Škotijoje. Šiame regione pagaminti gėrimai vadinami Kalnų Škotijos salykliniais viskiais ( Highland single malts ) Šiuo metu čia dirba daugiau kaip dvidešimt salyklinio viskio daryklų. Jos išsimėtę po regioną yra viena nuo kitos nutolę dideliu atstumu. Vienos įsikūrę pačioje vakarinėje žemyno dalyje, kitos šiaurinėje ir rytinėje pusėje, bei centrinėje Škotijos aukštumų dalyje. Beje, didžioji dalis centrinės dalies daryklų yra Pertšyro (Perthshire) grafystėje.

Riba skirianti Škotijos aukštumas nuo žemumos buvo nustatyta 1784 metais ir patvirtinta specialiu įstatymu, kuris gavo Wash act pavadinimą. Tuo metu aukštutinėje Škotijos dalyje veikė tūkstančiai nelegalių ir mokesčių nemokančių viskio gamintojų. Tuo tarpu žemutinėje dalyje buvo gerokai mažesnės nelegalaus viskio gaminimo apimtys.  Priežastis – žemumose buvo gerokai lengvesnis susisiekimas, todėl mokesčių surinkėjai viskio gamintojus nesudėtingai galėjo „aplankyti“  jodami žirgais ar eidami pėsčiomis. Tuo tarpu aukštumose, dėl kelių trūkumo tai atlikti būdavo sudėtinga. Be to, ilgą laiką Anglai stengėsi kalniečius „užsmaugti“ ekonomiškai. Šio regiono gamintojai turėjo didesnę mokestinę naštą, sustiprintą gamybos kontrolę, sudėtingesnis viskio išvežimas į Angliją.  Škotijos aukštumos ilgam laikui buvo paverstos kontrabandininkų ir nelegalų regionu.

 Dėl didelės geografinės zonos aukštumų viskiai pasižymi plačiu įvairumu. Centrinėje dalyje gaminami viskiai pasižymi salsvu aromatu, bei sodriu ir turtingu skoniu. Tuo tarpu daryklos kurios įsikūrę vandenyno pakrantėje savo aromate turi sūrumo elementų, kuriuos įgauna brendimo ąžuolo statinėje metu.

Auchnagie

Auchnagie distilerija gyvavo beveik 100 metų. Prasidėjusi nedideliame ūkininko ūkyje, gyvavimą užbaigė priklausydama vienai didžiausių to meto viskio kompanijų.

GlenDronach

Ilgiau kaip 200 metų, kalnuotoje Škotijos dalyje, kuriamas ypatingas salyklinis viskis, kuriame dominuoja stipriai išreikštas ispaniškam chereso vynui būdingas aromatas ir skonis.